Gastro

- Razmazite svoje nepce

Otkrit ćemo vam tajnu koja se krije u mediteranskoj kuhinji i koja pomaže vrhunskim kuharima da njihova jela uzburkaju brojne ukusne pupoljke. Tajna tih osebujnih okusa i mirisa ne krije se u dugačkim recepturama i višesatnom druženju s tavama i zdjelama nego u jednostavnošću pripreme koja u sebi isprepliće blagodati mora, mediteranskog zraka i zemlje. Ako k tome pridodamo i ljekovite začine dobit ćemo prekrasan spoj prirode i tradicije.

Tradicionalna receptura

Naši preci bili bi ponosni na sve vrsne crikveničke kuhare koji nisu dozvolili da se zaboravi tradicionalna receptura, nego su svojom inovativnošću i kreativnošću kreirali savršene kombinacije toplog i hladnog, slatkog i slanog koje prizivaju neko davno, zaboravljeno vrijeme, a opet s druge strane odišu drugačijim i primamljivijim mirisom i okusom. Upravo takvi specijaliteti, kao što su primjerice Crikveničke rupice, Slani vinćoli na svetojelenski, Selački puhanci, Frankopanska torta i mnoga druga jela, čine ovaj kraj posebnim jer su to jela koja možete okusiti samo ovdje. Svaki od njih sadrži neki tajni sastojak zbog kojeg jelo postaje prava poezija na tanjuru.

Kako biste upoznali tradicionalna jela ovoga kraja, zavirite u Kuharicu našeh non koja predstavlja svojevrstan gastronomski vremeplov koji opisuje važnost materijalne i nematerijalne baštine, priziva toplinu doma te nezaboravne mirise i okuse autohtone primorske kuhinje. Stvorite tu posebnu čaroliju i u svojem domu.

Riba kao kraljica na stolu

Mediteranska kuhinja poznata je po pripremi morskih specijaliteta koji su upravo zbog svoje jednostavnosti sastavni dio svih vitalnih menija. Plava i bijela riba oduvijek su poznate kao namirnice zbog kojih su mnogi turisti spremni odvojiti više novaca. Red morskih blagodati, mirisnih začina s dodatkom maslinovog ulja, jedinstvenog zlatno žutog eliksira sa zelenim tonovima postaje simfonija koja će biti "točka na i" na vašem putovanju.

Ceste plave ribe

Da je plava riba jedna od najznačajnijih namirnica u prehrani, Crikveničani su znali već od davnih dana kada su vrsni ribari ovoga kraja bili pravi majstori u lovu na plavu ribu. U 18. stoljeću živjelo se od ribarstva, a utisak toga vremena osjeća se još i danas jer se znanje prenosilo iz generacije na generaciju. Bogata nutritivna vrijednost plave ribe ima blagotvoran učinak na zdravlje. Svake se godine organizira manifestacija „Ceste plave ribe“ u koju se uključuju mnogi ugostitelji kako bi prezentirali svoje specijalitete, a mnogi zainteresirani mogu se uključiti i u brojne radionice pripremanja tradicionalnih jela, zaplesati uz zabavni program i naravno isprobati neka od tih vrhunskih jela.

Ne morate biti gurman da biste se zaljubili u mediteransku kuhinju, ali ako želite okusiti nezaboravno gastronomsko iskustvo, upravo ovdje doživjet ćete čaroliju okusa brojnih tradicionalnih, ali i internacionalnih ribljih i mesnih specijaliteta koji će zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih nepca.

Krenite na svoje gastro putovanje za koje ćete poželjeti da traje što duže.

0
No votes yet