Specijalne bolnice i polikinike

- Thalassotherapia Crikvenica

Thalassotherapia Crikvenica je medicinski centar sa stoljetnom tradicijom zdravstvene djelatnosti u primjeni talasoterapijskog liječenja u svrhu zdravstvene prevencije, medicinski usmjerenog odmora i rehabilitacije. Kliknite ovdje

Poliklinika za baromedicinu OXY

 OXY je privatna medicinska ustanova specijalizirana za hiperbaričnu oksigenoterapiju (HBOT). Kliknite ovdje

Terme Selce

Terme Selce kao centar zdravlja i sporta djeluje u srcu crikveničke rivijere te nastavlja stoljetnu tradiciju zdravstvenog turizma ovoga kraja. Kliknite ovdje

Poliklinika Katunar

Poliklinika Katunar je prva registrirana privatna poliklinika u Primorsko-goranskoj županiji, osnovana 1994. godine, a u svojoj bogatoj ponudi ima turističku ordinaciju i niz specijalističkih usluga. Kliknite ovdje

Razvoj zdravstvenog turizma

Korijeni zdravstvene i lječilišne djelatnosti u Crikvenici sežu sve do redovnika pavlina, koji su posebnu pozornost posvećivali medicini i ljekarništvu, proučavali medicinske rukopise, knjige i pučku medicinu, uzgajali ljekovito bilje te dio samostana prenamijenili u sklonište i bolnicu za svoju bolesnu braću, hodočasnike, siromahe i druge bolesnike. Povod prvim organiziranim dolascima turista u Crikvenicu bio je povezan s ljekovitošću sunca, mora i zraka, tako da je zdravstveni turizam začetnik razvitka turizma u Crikvenici.

Već su u 19. stoljeću uočeni izvrsni uvjeti za razvitak zdravstvenog turizma na crikveničkome području, a to su vrlo pogodna i zdrava mediteranska klima i mikroklima, čist zrak i more te netaknute i osebujne prirodne ljepote. Godine 1889. magistar farmacije Ivan Polić preuzima vođenje prve suvremeno opremljene ljekarne u Crikvenici, a Društvo za unapređenje i poljepšavanje Crikvenice i okolice 1900. godine u Crikvenici osniva meteorološku stanicu, koja s radom započinje 1. travnja 1901. godine te se ubraja među tri najstarije u Hrvatskoj.   

O Crikvenici se od 19. stoljeća počelo sve više i češće pisati u brojnim domaćim i stranim časopisima, vodičima i ostalim publikacijama. Potkraj 19. i početkom 20. stoljeća su u sklopu velikih hotela (Nadvojvoda Josip - danas Kvarner Palace, Miramare) djelovale prve hidropatske ustanove, otvarala su se lječilišta za djecu i odrasle (Ladislavov dječji dom, Češka kolonija, Mojmir i dr.), a s vremenom se grade i sanatoriji u zasebnim zgradama (Dom dr. Seidl, učiteljski sanatorij Vila Ružica i dr.). U manjim vilama su bila razna dječja oporavilišta, uglavnom socijalne naravi, a s vremenom se grade i sanatoriji u zasebnim zgradama.

Na osnovi novoga Zakona o zdravstvu se 25. ožujka 1906. godine osniva Lječilišno povjerenstvo, a Crikvenica je službeno proglašena Klimatskim lječilištem i morskim kupalištem. Godine 1953. se u zgradi Češke kolonije otvara Oporavilište za rekonvalescentnu djecu Primorka, a 1960. godine je u sklopu Hotela Therapia otvoren Zavod za talasoterapiju odraslih, u kojemu se provodila prevencija i rehabilitacija gornjih i donjih dišnih putova. Godine 1967. su se Zavod za talasoterapiju Crikvenica i Primorka spojili u jedinstvenu bolnicu, koja od 1995. godine djeluje kao Thalassotherapia Crikvenica.

Medicinski dio Thalassotherapije danas čine četiri odjela: Odjel pedijatrije (za djecu do 18 godina), Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Odjel otorinolaringije te Interno-pulmološki odjel. U rujnu 2009. godine je u sklopu Thalassotherapije izgrađena Poliklinika za baromedicinu OXY, jedini centar baromedicine na području Kvarnera, u kojemu se mogu liječiti brojne bolesti, a koristi se i za brže zacjeljivanje sportskih ozljeda, ubrzanje oporavka nakon teških fizičkih napora, poboljšanje fizičke kondicije sportaša te zbrinjavanje ronilaca u pripremama za ronjenje i liječenje hitnih slučajeva.

Među privatnim zdravstvenim ustanovama se ističu Poliklinika Katunar u Crikvenici, koja u svojoj ponudi ima turističku ambulantu i niz specijalističkih usluga te poliklinika Terme Selce u Selcu, s brojnim terapijskim i preventivnim programima, od kojih se posebno izdvajaju oni iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije sportskih povreda.

 

 

0
No votes yet