BICIKLISTIČKE STAZE CRIKVENIČKE RIVIJERE, NOVOG VINODOLSKOG I VINODOLA

Biciklističke staze, na koje vas upućujemo u tekstu, od morske će vas obale preko obližnjega Vinodola dovesti čak do šumskog zaleđa. Uživat ćete upijajući prekrasne slike raznolikosti krajolika. Zahvaljujući vremenskim uvjetima, koji su pogodni gotovo tijekom cijele godine, od svoga se ljubimca na dva kotača gotovo pa i nećete morati odvajati. Na crikveničko-vinodolskome području vas očekuje ukupno otprilike 300 km raznovrsnih biciklističkih staza, od kojih su neke pogodne za bicikliste rekreativce, dok su druge zahtjevnije i predstavljaju izazov i jedinstven doživljaj vrhunskim sportašima i natjecateljima raznih biciklističkih utrka.

Na crikveničkoj rivijeri sve više smještajnih kapaciteta svoju ponudu proširuje i prilagođava upravo biciklistima pa tako oznaku bike friendly za sada nose hoteli "Omorika" u Crikvenici i "Katarina" u Selcu te Autokamp Selce. Naravno, ne smijemo zaboraviti i na privatan smještaj, unutar kojega ćete pronaći bike & hike Kvarner Family iznajmljivače.

U turističko-informativnim centrima pronaći možete karte biciklističkih staza na području Rivijere Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodola.

Detaljno je opisano šest biciklističkih staza:

  1.  Plava staza
  2.  Zelena staza
  3.  Smeđa staza
  4.  Karmin staza - Staza ljiljana
  5.  Staza viola
  6.  Žuta staza - Staza vidika

Plava staza (rekreativna)

Plava staza započinje u Novom Vinodolskom. Odatle se laganim usponom vozi cestom kroz Vinodolsku dolinu do Bribira (5 km). Od Grižana se spušta prema Triblju (15 km), gdje se skrene desno i vozi do Drivenika (18 km). Od Drivenika se vozi natrag prema Triblju, odakle se skrene desno prema Crikvenici (28 km). U Crikvenici je skretanje lijevo za Selce (31 km) ili desno za Dramalj - Kačjak i Jadranovo. Na izlazu iz Selca se skrene lijevo prema Bribiru. Na prijevoju Barbara (33 km) se skrene desno i spušta kroz Bribirsko i Novljansko polje do Novog Vinodolskog (38 km).

Zelena staza (sportska)

Zelena staza ima start u Novom Vinodolskom. Iz njega se vozi cestom sa stalnim usponom od 6 % do Batera (10 km) i Pletenog (13 km), gdje se skreće lijevo za Ravno i nakon 3 km asfaltirane ceste vozi kroz šumu bijelom do Ravna (21 km). Asfaltiranom cestom se produžava do Stupa (24 km, 912 m nadmorske visine). Nakon Stupa se skrene lijevo na bijelu cestu i spušta do Križišća (51 km), gdje se skrene lijevo i vozi kroz Vinodolsku dolinu do Drivenika (56 km), zatim uz jezero do Triblja (59 km). Nakon toga se skrene lijevo i uspinje do Grižana (64 km), produžava do Bribira (69 km) i Novog Vinodolskog (74 km).

Smeđa staza (kružna)

Smeđa staza započinje u Novom Vinodolskom, odakle se vozi asfaltiranom cestom sa stalnim usponom do Breza (16 km) i Banskih vrata (20 km, 925 m nadmorske visine), gdje se skrene lijevo na asfaltiranu šumsku cestu i vozi kroz šumu do Ravna (38 km). Kod gostionice se skrene lijevo, vozi 0,7 km, zatim se skrene lijevo na bijelu cestu, vozi do Bušišta (31 km), skrene desno kod Bukovdola (37 km) i Žestilca (41 km). Nakon toga se asfaltirnom cestom spušta do Bribira (45 km), gdje se skrene desno za Novi Vinodolski (50 km).

Karmin staza - Staza ljiljana

Karmin staza, također, započinje u Novom Vinodolskom, odakle se vozi asfaltiranom cestom sa stalnim usponom do Batera (10 km) i Breza (16 km); 0,5 km nakon Breza se skrene desno asfaltiranom šumskom cestom iznad zaseoka Bulići (19 km, 900 m nadmorske visine). Zatim se skrene desno na bijelu cestu i vozi do Luke Krmpotske (27 km). Kod spomenika i križanja se skrene desno i spušta cestom do Klenovice (36 km), skrene desno i vozi do Povila (41 km) i Novog Vinodolskog (44 km). Uz samu stazu se nalazi stanište zaštićenog kranjskog ljiljana.

Staza viola

Staza viola započinje u Novom Vinodolskom, odakle se vozi asfaltiranom cestom sa stalnim usponom u pravcu Batera. Nakon 9 km se skrene desno i bijelom cestom vozi 8 km. Na križanju se skrene desno i asfaltiranom cestom vozi 2 km do sela Bile (19 km), nastavlja se 7 km po bijeloj cesti do križanja s asfaltirnom cestom u Zagrebenu (26 km). Skrene se lijevo i vozi do Podbila (30 km), uz uspon od 8 %. U Podbilu se kod crkve skrene lijevo do Alana (34 km), gdje se nakon 1,5 km skrene lijevo te nakon 0,5 km vožnje asfaltiranom cestom nastavlja 0,7 km bijelom cestom, a zatim opet asfaltiranom do Podmelnika (38 km), gdje se skrene desno u pravcu Batera asfaltiranom cestom 2 km. Nakon toga se vozi bijelom cestom još 4 km te asfaltiranom do Novog Vinodolskog (56 km).

Žuta staza - Staza vidika

Žuta staza iz Novog Vinodolskog, u kojem je start, vodi asfaltiranom cestom sa stalnim usponom do Batera (10 km) i Breza (16 km); 0,5 km nakon Breza se skrene desno asfaltiranom šumskom cestom iznad zaseoka Bulići (19 km, 900 m nadmorske visine). Zatim se skrene desno na bijelu cestu i vozi do Luke Krmpotske (27 km). Kod spomenika i križanja se skrene desno i spušta asfaltiranom cestom do Podmelnika (31 km), skrene desno i nastavi asfaltiranom cestom do Drsnika (34 km). Skrene se na bijelu cestu za Bater (39 km) i spušta u Novi Vinodolski (48 km).

Kontakt:

Biciklistički klub "Crikvenica"

Kotorska 15, 51260 Crikvenica

www.bkc.hr, e-mail: biciklisticki.klub.crikvenica@gmail.com

 

Licencirani bike vodiči:

Alen Tomašev

e-mail: alen.tomasev@yahoo.com

GSM: +385 95 577 0151

Marko Jerković

e-mail: jerko_1990@hotmail.com

GSM: +385 95 368 5715

0
No votes yet